Jakie białko wegańskie wybrać?
Białka kojarzymy głównie z mięsem, jajami oraz serem. Stąd kwestia białka wegańskiego może wywołać dezorientację. Okazuje się jednak, że białko wegańskie, czyli białko roślinne może z powodzeniem zastąpić białka pochodzenia zwierzęcego. Sprawdź, jakie właściwości posiada białko wegańskie, na co zwrócić uwagę przy jego kupnie oraz jak stosować je prawidłowo.
Białko wegańskie i jego właściwości
Według definicji białko tworzą duże cząsteczki, zbudowane z aminokwasów. Ludzki organizm jest w stanie wyprodukować 20 aminokwasów, ale nie wszystkie potrafi syntezować, przez co muszą one być dostarczane w pożywieniu. Białko pochodzenia zwierzęcego, czy białko wegańskie pełnią w organizmie wiele istotnych ról. Są one odpowiedzialne za:
- tworzenie struktury tkanek,
- kontrolę procesów fizjologicznych,
- transport tlenu w organizmie,
- wsparcie układu odpornościowego
Dowiedziono, że białko da się w pełni zastąpić produktami wegetariańskimi. Zbyt mała ilość białka u człowieka może wywołać choroby, dlatego ważne jest, by zadbać o dostarczanie sobie białka oraz o jego zróżnicowane. Białko wegańskie znajduje się m.in. w soi, tofu oraz w zbożach, takich jak ryż, kasza, jęczmień, makaron, czy pieczywo pełnoziarniste. Dla osób aktywnie uprawiających sport zalecane jest białko w formie odżywki, która zawiera cały zestaw niezbędnych aminokwasów.
Czym się kierować przy wyborze wegańskiego białka?
Na rynku suplementów znaleźć można wiele wartościowych i zróżnicowanych produktów białkowych. Jedną z opcji jest białko sojowe, uznawane za pełnowartościowy składnik odżywczy. W przypadku tego produktu rekomendowane jest zażywanie izolatu, a nie koncentratu, ponieważ zawiera on aż 90% budulca masy mięśniowej. Innymi typami wegańskiego białka są produkty pozyskiwane z grochu, pszenicy, czy konopi. Podczas wyboru białka należy przede wszystkim sprawdzić jego skład.
Jakie smaki są dostępne na rynku?
W sklepach znajdziemy wiele białek wegańskich w różnych konfiguracjach smakowych. Dzięki szerokiej ofercie suplementy można dobrać pod własny gust. Wśród produktów znajdują się takie smaki jak owoce leśne, wanilia, cynamon, czekolada, czy masło orzechowe. Białko dla wegan jest dostępne również w wersji bezsmakowej, które można łączyć z wegańskimi potrawami.
Jak stosować białko wegańskie?
W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa i produktów zwierzęcych z powodów zdrowotnych i ideologicznych. Dieta wegańska również może być bogata w wartościowe składniki odżywcze i poprawiać samopoczucie. Jeśli chodzi o stosowanie odżywki białkowej, to nie jest ono skomplikowane. Produkt należy dobrze wymieszać z wodą lub innym napojem pochodzenia roślinnego i mikstura jest gotowa do wypicia. Odżywka może być świetnym sposobem na urozmaicenie jadłospisu. Dietę wegańską polecamy wzbogacić o fasolę, nasiona i orzechy. Zalecane jest również spożywanie soi w rozsądnych ilościach.
Pomysły na pyszne dania z białkiem wegańskim
Jak racjonalnie wykorzystać białko dla wegan? Poza klasycznym shakiem warto zapoznać się z przepisami. Jednym z pomysłów jest przygotowanie owsianki z truskawkami i białkiem wegańskim. Odżywka białkowa może posłużyć również za uzupełnienie koktajlu bananowo – kakaowego. Do wysokobiałkowych dań wegańskich należą takie potrawy jak spaghetti z sosem bolognese, pikantne tofu w orzechowym sosie, makaron z cebulą i pulpeciki sojowe, czy wege burgery z ciecierzycy i szpinaku. Pomysłów na pyszne dania z białkiem wegańskim jest naprawdę mnóstwo, wystarczy tylko poszukać.
Podobne tematy